2016. augusztus 29., hétfő

Az energia politika Németországban

Kopátsy Sándor                 PG                   2016 08 21

Az energia politika Németországban

Gyakran mondom, hogy Európában a németek nemcsak a jót, de rosszat is a legmagasabb szinten valósítják meg. Ez nemcsak a politikában, de a gazdaságban is így van. Számomra ennek illusztrációja a megújuló energiatermelés politikája volt. Közel ötven éve német vadászbarátaim meglátogatása során láthattam, hogy a házuk tetejére napelemeket rakattak. Kiderült, hogy ezt az állam aránytalan mértékben támogatta. Ennek következtében a napsugárban viszonylag szegény éghajlati viszonyai és a még drága berendezések ellenére is, jó üzletnek látszott. Akkor utánanéztem, az éves napsütésből termelhető energiamennyiség tizede volt annak, ami Észak Afrikában, a Szaharában hasznosítható. Ekkor jutott eszembe, hogy a szocialista Magyarországon egy tonna szén kitermelése tízszer többe került, mint Ausztráliában.
Aztán jöttek a szélturbinák, ami viszonylag versenyképes adottság volt az Atlanti Óceán sekély partvidékén. De az meg messze volt a felhasználóktól. Újabban olvasom, hogy a németek úgy döntöttek, hogy földalatti vezetékeken fogják a Ruhr vidékre szállítani, ami háromszor annyiba fog kerülni, mintha a levegőben történne. De ezt is nagyvonalúan támogatják.
A támogatások évente 20 milliárd eurós költséget jelentenek, ezért a németek drágán kaják az energiát.
A japán atomkatasztrófa után a német törvényhozás 2022-re az atomerőművek leállítását írja elő. Az ostobaság fokérőjével mérve törvényhozási rekord a működőképes erőművek leállítása. Ez is sok tízmilliárd eurós pocsékolás.
Azt előre nem tudtam, hogy a napenergia elemek gyártásának felfutatása is ostobaság volt. Ezen a téren is olyan óriási technikai fejlődés történt, hogy ezek gyártásában Kínával nem lehet versenyezni.
Nemrég a német törvényhozás újabb energiapolitikai döntést hozott. Ennek alapján az energiatermelésben a megújuló energiák arányát előírták. 2025-ben 55-60, 2050-ben 80 százalék legyen. Nagy önbizalmuk van a német törvényhozóknak, ha ők tudják, melyik energiatermelési módnak mi lesz az önköltsége 35 év múlva. 35 éve sem tudhatták, hogy mi lesz ma.
A németek tehát nemcsak a jó ügyekben, de a hibák elkövetésében is előttünk járnak.

Most éppen a mohamedán menekültek befogadásában villogtatják a tévedhetetlenségüket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése