2016. május 31., kedd

SELLS országok az euró övezetben.

Kopátsy Sándor                 PG                   2016 05 22

SELLS országok az euró övezetben.

A SELLS országok viszonylag ismeretlen fogalom a magyar közvéleményben. Ez az összefoglaló neve az euró övezethez utólag csatlakozó négy országnak, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia, az összefoglaló neve. A három balti ország és az északi szomszédunk. Velük azért érdemes foglalkozni, mert számunkra érdekesebbek ezek tapasztalati, mint a négy mediterrán országé, akik tragikusan ráfizettek, ezek viszont viszonylag megúszták, kerestek is rajta, rá is fizettek.
Mind a négyen csatlósok is voltak.
Észtországot lényegében a finnekhez hasonlóan skandinávnak tartom. Azok is lesznek. A Szovjetunió tagállamai között is az élen álltak. Ezt az orosz lakosság is így kezelte. Ezért a balti államok között nekik volt a legnagyobb orosz betelepülője.
Lettország és Litvánia kulturálisan a lengyelekhez hasonlítható, de nem volt soha olyan erős az úri középosztályuk.
Szlovákia pedig hozzánk hasonlítható, ennek a tapasztalatai számunkra a legértékesebbek.
Mégis nem véletlen, hogy közös néven futnak. Amíg a négy mediterrán ország lakossága soha nem akart puritán nyugtos lenni, ezek, mi és a legyelek azonban erre törekedtünk, de kevés sikerrel.
Az EU tagságát úgy osztanám fel.
Az élen vannak azok, akik számára a germán kaptafára szabott EU elvárásai megfelelők, mert puritánok és gazdagok. Ezek az angolszászok, a germánok és a skandinávok, de ide sorolom a cseheket is.
A latin népek országai. Franciaország és a négy mediterrán. Franciaország fejlettsége alapján az előző csoportba tartozik, de a viselkedése mégsem fér össze a puritánokéval. Talán jobban járna, ha az európai és az amerikai latin népek között lenne a példamutató.
Az ortodox keresztény népeket már három balkáni ország képviseli. Ukrajnával mind az ország közvéleménye, mind Németország, mind az EU adminisztrátorai kacérkodnak. Annak ellenére, hogy nagyon elmaradottak és nagyon mások, talán előbb beilleszkednek, mint a mediterrán tagok. Ezt nekem az észak-amerikai beépülésük igazolja. Ott a puritán kultúrába jobban beilleszkedtek, mint a mediterrán népek.
A lengyelek, magyarok és SELLS országok. Ez a hat ország lehetne a leginkább lassan, de beépíthető. Ezt a hat országot lehetne leginkább az élcsoport várószobájában szerepeltetni. Azt mégsem tudom elképzelni, hogy közös pénzük legyen a két-háromszor fejlettebbekkel.

Németországgal és Brüsszellel azt kell megértetni, hogy a közös valutához a viszonylag közös erkölcsön kívül a viszonylag közeli gazdasági fejlettség is követelmény. Ostobaság volt azt hinni, hogy a sokkal kevésbé gazdag országoknak közös valutájuk legyen a gazdagokkal. Az a valutakeménység, ami a legfejlettebbeknek megfelel, eladósítja a harmad olyan fejletteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése