2016. május 30., hétfő

Gyermekmunka

Kopátsy Sándor                 PO                   2016 04 14

Gyermekmunka

Az ugyan vitathatatlan, hogy a várható életteljesítményre ártalmas minden tevékenység, a munka is ártalmas, sérti nemcsak a gyermek, de a társadalom érdekét is. De nem minden munka ilyen. Megindulása óta gyönyörködöm a muzsika művészetében kiváló gyermek televíziós műsorában. Ha valamiben, ebben a világ élvonalába tartozunk. Ennél színvonalasabb műsort ritkán lehet látni a televízióban.
Azt korábban felismertem, hogy két szakmát kezdettől fogva modernül képeztek, a művészeket és hívatásos sportolókat. Ezzel szemben az oktatás sokáig csak a vallás káderigényeit szolgálta. Abban is a dogmákhoz való merev ragaszkodás volt a képzés célja. Az ipari forradalommal azonban az oktatás lassan kiterjedt az ipar, a közigazgatás és a hadsereg vezetőinek képzésére is. A viszonylag lassú technikai fejlődés azonban alig igényelt az egyének élete során jelentős új ismereteket. Elég volt az ismeretek megszerzése, ami kevés tehetséget követelt. A képességeket, azok korai felismerését, a korai szakmaválasztást, az újhoz való alkalmazkodást csak a tudományos és technikai forradalom tette indokolttá.
Azt már korán felismertem, hogy bizonyos fizikai képességek nagyon korai fejlesztése nagyon fontos. Ezt nem is kellett bíztatni, a sportiskolák egyre korábban kezdik a képzést. A vízbiztonságot az élet első néhány hónapjában kell megszerezni. A reflexek, az egyensúlyérzék, labdaérzék fejlesztése is az első négy évben a leghatékonyabb.
A zenei képességek fejlesztését nem ismertem, mivel nincs ilyen képességem, de a látottak meggyőztek arról, hogy ezt sem lehet elég korán kezdeni. A műsorba csodákat láthattunk, de egyértelmű volt, hogy ehhez nemcsak a szülők tehetségfelismerő képességére, hanem sok-sok munkájára is szükség van.
Az is kiderült, hogy a gyerekek napi több órás gyakorlására, azaz munkájára is szükség volt. Az ilyen hatékony munka azonban nem teher, hanem öröm. Egy gyermek számára sincs nagyobb öröm, mint a siker.
Levontam a tanulságot, nem tehet a sikert hozó eredményt munka nélkül elérni. Nem nagy siker az, amit munka nélkül is könnyű elérni. Az elődöntőben szereplő gyerekek képessége az egy ezreléknél is ritkább, de még ez is olyan kincs, amiért meg kell dolgozni, nemcsak nekik, de a szüleiknek is.
A gyerekeket és a szüleiket pedig olyan öröm élvezőinek láttam, amiben részesülés minden befektetett áldozatot megér.

Nagy szerencse a szülőknek egy ilyen tehetséges gyermek, értékesebb, mint egy megtalált drágakő, amit csak az találhat meg, aki vállalja a megtalálásával járó munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése