2015. június 26., péntek

800 éves a Magna Carta

Kopátsy Sándor                PH                   2015 06 20

800 éves a Magna Carta

Néhány év múlva az Arany Bulla is 800 éves lesz. Minden bizonnyal, mi is úgy büszkén fogjuk ünnepelni, mint most az angolok. Azt, hogy kiknek a hatalmát alkotmányosította ez a két bulla, soha nem tisztázzák. Mindkét bulla az uralkodó osztályon belüli jogokat, vagyis a földbirtokosok, a nemesek jogállását rendezte le. A feudális, vagyis a földbirtokosok osztályon belül teremtett alkotmányos rendet.
Azt máig nem tisztázták, hogy mi a különbség az uralkodó osztályon belüli és a lakosság egészét érintő egyenjogúság között.
Az ókori görög demokráciáról beszélünk, annak ellenére, hogy az a rabszolgatartók osztálydiktatúrája volt. Mivel nagycsaládos társadalom volt, a politikai jogegyenlőség csak a nagycsaládok fejére vonatkozott, vagyis a lakosság legfeljebb 1 százalékra.
A 13. században elfogadott fenti két bulla csak a nemesek jogállását rendezte, aki Britanniában a lakosság alig 1 százalékát jelentették, annak is mintegy tizede volt jogi személy, azaz családfő. Magyarországon annyiban volt más a helyzet, hogy nálunk a lakosság 10 százaléka volt nemes, annak tizede családfő. Vagyis a magyar bulla a lakosság tízszer nagyobb hányadának adott politikai jogot. Az más, de nem tisztázott kérdés, hogy az országgyűlésen, a nemes urak hány százaléka volt jelen, vagyis a jogával élni képes. Sokat segítene a tisztánlátáson, ha a történészek feldolgoznák, hogy a nagykorú lakosoknak mikor, hány százaléka vehetett részt a jogalkotásban, volt legalább választó joga.
Ezt legalább az utóbbi száz év demokratának minősített társadalmairól kellene tudatosítani. Nekem nyitotta a szemem, amikor megtudtam apám ezüstfejű botjának történetét. Ő még az első világháború előtt érettségizett, és kapott az apjától egy ezüstfejű sétabotot. A 20. század elején ugyanis az érettségizetteknek már nemcsak szavazati joguk volt, hanem kardot viselhetett, és bottal járhatott. A kardviselés azt jelentette, hogy párbajozhatott, ha bevonult, karpaszományosként tartalékos tiszt lehetett. Az akkori törvények szerint sétapácával csak a nemes, vagy az érettségizett ember járhatott, rajtuk kívül a megválasztott bíró, és a már megrokkant öregember.
A két nagy tisztelettel övezett bulla tehát a feudális uralkodó osztály férfi családfőinek a jogállását rendezte. A történelemtudomány arra azonban ki sem tért, hogy ezektől hatékonyabb lett volna a társadalom működése. Britannia esetében mondatjuk, hogy sokra vitte, de azt nem, hogy a sikerét a Magna Cartának köszönhette. Magyarország esetében sem tudok olyan sikerről, ami az Arany Bullának volna köszönhető.

Diákkoromban azt állapítottam meg, hogy azért nem sikerült államalkotó célunk, mert nagyon távol voltunk a Golf Áram kedvező hatásától. Később azzal egészítettem ki, hogy nem volt vízi utunk a Nyugat felé. Az azonban fel sem merült, hogy mennyi hasznunk volt abból, hogy volt Arany Bullánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése