2015. január 8., csütörtök

Az internet adóztatása

Kopátsy Sándor               PP                  2014-10-27

Az internet adóztatása

Közel ötven éve ismertem fel, hogy a társadalom érdeke volna számos szoláltatást ingyen adni.
Először a háztáji gazdaság esetében ébredtem rá, hogy nincs hasznosabb földhasznosítás a családi kertművelésnél. Nemcsak azért, mert olyan munkát hasznosít, amit a társadalom nem képes hasznosítani, hanem ez a területegysége vetítve leghatékonyabb földhasznosítás, a legnagyobb értéktermelés, hanem azért is, mert a családot gazdasági egységgé kovácsolja, a gyerekek is megismerik a munkát és a természetet, de örömet és sikerélményt is terem. Példátlan sikere lett. A rendszerváltás után ezek sikerét elhomályosította az olcsó import.
A háztáji sikerén felbuzdulva egészült ki az ingyenes földjuttatás a városi munkások és tisztviselők számára hobby kertek céljára. Ezek a kocsmától hódították el a munkásokat, hasznosították szabadidejüket, javították fel étrendjüket, hozták össze őket a szomszédságukkal, tanították meg a növények szeretetére. A rendszerváltás után kipusztította ezeket a személyes tulajdon védelmének hiánya, a cigányok munkátlanságra ítélése. Néhány százezer ilyen hobby-kert eltűnt, velük a társadalmi hasznuk is. Az eltűnésük arányára csak Miskolcot hozom fel. Itt 400 ezer ilyen kert volt, ma 400 sincs. A felélesztésükhöz elég volna, ha megvédenék a tolvajoktól, és a települések vállalnák a vagyonbiztosításukat.
Amennyire politikai öngyilkosságnak tartottam a Horn kormány idején a Bokros csomagot, annyira örültem a nyugdíjasok ingyen utazásának. A társadalom érdeke ezt a réteget mozgósítni. Azzal még ingyenesebbé tenném a vasút számára, hogy csúcsidőben nem volna ingyenesség, amit a szüleikkel utazó gyerekekre is kiterjeszteném. Ha buszra nem is, csak a vasútra. A családi kirándulás is sokkal nagyobb társadalmi érdek, mint amennyibe kerül az ingyenessége.
A távközlés forradalma új területen vetette fel az ingyenesség előnyét. A telefonnal kezdtem volna. Az egyedül élő öregeknek ingyen biztosítanám a telefont havi 50, 3 percnél rövidebb hívásra. Szinte semmi költséggel nem járna. Pedig mennyi aggódástól menthetné meg az aggódó nagyszülőket.
Közben azonban az elektronika forradalma óriásit ugrott. Ma már az internet nem ismer távolságokat, határokat. Ebbe a világba a fiatalok beleszülettek, ezzel élnek. Ezerszer annyi információhoz juthatnak, mint a két generációval idősebbek. Azt, hogy ennek mi lesz az agyfejlődésre a hatása, fel sem mérhető. Az azonban vitathatatlan, hogy az információk áramoltatása hat az agy fejlődésére. Minél több információ éri az agyat, annál nagyobb lesz annak a teljesítménye. Az internet gyakori használta.
Nem ismerek ilyen felméréseket, de minden bizonnyal az internetet rendszeresen használó diákoknak lényegesen jobb a tanulási eredménye. Ezért indokolt volna nemcsak az ingyenes internet, de a szövegszerkesztőkkel való ellátás is.

Azt olvasom, hogy a kormányzat 45 milliárd forint bevétellel számol. Ennek tízszeresét jelenti az olaj és a földgáz árcsökkenése. De még az is súlyos hiba, ha a kormányunk csak akkor ösztönzi a nagyobb internet forgalmat, ha neki nem jár kiadással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése