2014. november 20., csütörtök

Két temetés tanulsága

Kopátsy Sándor                   PV                 2014-11-07

Két temetés tanulsága

Tegnap feleségem keresztlánya halotti búcsúztatásán vettem részt Egerben. A körülmények úgy hozták, hogy egy elavult temetés modernizációja történt. A hamvait, kívánságának megfelelően, Budán, az apja sírjában, helyezzük el, de a búcsúztatását Egerben rendezték meg a lányai. Ott született, élt, tanított. A kultúrház nagytermében, mintegy százötvenen búcsúztattuk. Többségben a tanítványai, pedagóguskollégái, a két lány barátnői.
A két lánya, az iskola egy tanára és az osztályának egy tanulója búcsúztatatta.
A technikai feltételeket a kor technikájával biztosították. Óriási vásznon a képei, életének eseményei elevenedtek fel. Megmutatták, hogy egy örökké vidám asszonytól búcsúzunk.
A jelenlevők nagy többsége esz szál fehér rózsát hozott. A rendezvény végére a közelről érintettek pogácsáról, süteményről, kristályvízről gondosodtak.
Úgy éreztem, hogy a következő száz év során a halottak búcsúztatásának többsége ilyen lesz. Papra, a sok évezredes egyházi szertartásra, formaságokra nem lesz szükség.
Ezzel már a közelmúltban, egy egészen más formában találkoztam. Egy öreg zsidó, de nem vallásos barátom temetésén. Nem volt pap, a temetési gyászbeszédet maga a halott mondta halála előtt magnóra. Még ilyen szép, és megható gyászbeszédet nem hallottam.
Tegnap is a két lánya rövid gyászbeszéde könnyeztetett meg.
Néhány napja arról írtam, hogy az én egyházam, a római katolikus ötszáz éve egyre jobban lemarad. Most csak azzal egészítem ki, hogy a lemaradás nem a temetés esetében jár katasztrofális következményekkel, de ott is jelentkezik. Ahogy a modern ember mindennapi életében már nem a vallás játssza a főszerepet, ez mutatkozzon meg az élet nagy lépéseit jelentő eseményeknél is. A pap ott lehet az esküvőn, a halott búcsúztatásán, de nem úgy mintha a túlvilági élet fontosabb volna, mint a jelen világa.
Ez most abban is jelentkezik, hogy a Keresztény Demokrata Néppárt nyüzsög az áruházak vasárnapi nyitva tartása ellen. Nem gondol arra, hogy ez a bevásárlók kényelmét sérti, a munkaalkalmat, és az érintettek jövedelmét csökkenti. Ez ugyan a KDNP-nek nem árt, mert eleve alig van választói támogatottsága, a Fidesz népszerűségéből él.

A kereszténység erejére azonban a modern társadalomnak is nagy szüksége volna. Ezért joggal kötelessége minden katolikusnak, hogy sürgesse az egyháza modernizációját, a kor változásaihoz történő igazodást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése