2014. szeptember 5., péntek

A történelmünk rövid vázlata


Kopátsy Sándor                 EH                   2014-08-24

A történelmünk rövid vázlata

A Nyugat történelemfelfogása még mindig a fajunk munkából megélésének történetét a mezopotámiai kultúra megjelenésével kezdi. Az ugyan nem tudatosult, hogy fajunk története mintegy százezer évvel előbb kezdődött, ennek kilenctizedében abból éltünk, amit találtunk. Ezt a gyűjtögetés korának nevezzük. Azt, hogy fajunk életének a gyűjtögető szakasza tízszer hosszabb volt, mint a munkánkból való megéléssel eltelt idő, minden nép legendája, közük a zsidó biblia, figyelmen kívül hagyja. Annak ellenére, hogy ezt az időbeli különbséget a tudomány már feltárta, a feldolgozása érdekében alig tett valamit.
Az alábbiakban megpróbálom felvázolni a termelésből megélés folyamatát. Ez nem az egyéni feladata, a tudományokat összeszervező kollektív munkára lesz szükség. Az általam ismert, a szemléletem alakító adatokat elsősorban a biológusoknak köszönhetem. Ők tudják megállapítani, hogy melyik növény, mikor vált kultúrnövénnyé, vagyis termelhetővé, és melyik állat mikor domesztikálódott.

Az állattartó pásztorkodás megjelenése.

Meglepetéssel olvastam, hogy a rénszarvas és a kutya mintegy húszezer éve domesztikálódott. Vagyis mintegy tizenötezer évvel korábban, mint a többi állat. Eddig abban a hitben éltem, hogy az állatok domesztikálódása a jégkorszak végét jelentő felmelegedéssel párhuzamosan történt. Kiderült, hogy a rénszarvas és a kutya sokkal előbb az ember szolgálatába állt. Vagyis az első állattartó pásztortársadalom, vagyis olyan, ami már nem megtalálásából, hanem munkájának gyümölcséből tartotta fenn magát, mintegy tizenötezer évvel korábban megtörtént, mint az első önözéses szántóföldi növénytermelés kialakult, amit mi a termelésre való áttérésnek tartottuk.
Ennek alapján már többször leírtam a rénszarvas pásztorkodás módját. Ugyanis ezek voltak az első állattartó társadalmak. Elképzelésem szerint, ez nem annyira az ember rendkívül fejlett agyának, hanem a szorult helyzetének, és a véletlenek találkozásának volt köszönhető. A mai ember a jégkorszakban a sarkkör közeli tundrát tartja az ember számára a legmostohább élettérnek. Valóban az, volt. A megélésért sokkal keményebben kellett megdolgozni, mint azoknak, akik a gazdag állai és növényvilágban gyűjtögettek. Ezt jól mutatja, hogy hol mekkora volt a terület eltartó képessége. ha a gyűjtögető ember területegységre jutó eltartó képességét nézzük. A hideg, növényé és állatvilágban szegény északi tundrán volt a legalacsonyabb az eltartható népsűrűség.
A biológiától azt is megtanultam, hogy előrelépés csak ott van, ahol a környezet azt kikényszeríti.
Hasznosnak tartanám, ha tanítanánk, hogy a természet ajándékaiból való élés hol, mekkora népsűrűséget engedett meg. Ez a mérsékelt égöv jó adottságú területein maximum 1-2 fő/négyzetkilométer lehetett. A dagály-apály járta tengerparti síkságokon ennek többszöröse, a tundrán pedig talán csak a százada. Ezért aztán mintegy húszezer éve az ember már szinte minden természeti környezetben jelen volt. A legritkábban lakott térség kétségkívül a sarki tundra és a sivatag volt.
A sivatagban eleve lehetelten volt a gyűjtögetés, a tundrán azonban sok munkával kevesen megélhettek. Ott a hideg elleni védekezés sok munkával járt. Ennek a térségnek azonban óriási előnye volt, hogy az egyszer megszerzett élelmiszer nem romlott meg, azokkal lehetett időben gazdálkodni. A melegben sokkal több volt a található táplálék, de nehéz volt annak a tárolhatósága. A hidegben kevés volt, de azzal lehetett takarékosan gazdálkodni.
Azt, hogy a hosszú, hideg telű térségekben takarékosabbak az emberek, ma is láthatjuk a megtakarítási rátákon.
Röviden fogalmazva: a melegben könnyebb volt megélni, de nehezebb megteremteni a megélés biztonságát. A hidegben sokat kellett dolgozni, hogy megélhessenek, de amit megszereztek, azzal tudunk gazdálkodni.
Ez a magyarázata annak, hogy fajunk ugyan az egyenlítő közelében jelent meg, de az életviszonyain javítani csak ott tudott, ahol a hideget is le kellett győzni.
Ezelőtt mintegy húszezer éve a tundrán azonban nemcsak az ember, hanem a rénszarvas és a kutya is bajban volt, segítségre szorult.
Kezdem a rénszarvassal.
A rénszarvas máig a legnagyobb csordákban élő állat. Mivel nem elég erős, elég gyors, a medvék és farkasok ellen nem képes védekezni, csak úgy maradhatott meg, hogy óriási, tízezrekre menő csodákban élt. Az egyedek ugyan nem képesek a ragadozók ellen védekezni, de a csorda a vesztességek ellenére, évezredeken keresztül, megmarad. Az óriási csordák élelmezése pedig csak akkor oldható meg, ha óriási területen mindig oda vándorolnak, ahol van táplálék. Az élelem biztosítása érdekében a táplálékszegény tundrán ezer kilométereket kell vándorolni. A rénszarvas csorda azonban éjszaka teljesen védtelen volt a medvékkel, farkasokkal szemben. Az éjszakai pihenés biztonsága volt a szűk keresztmetszet.
A kutya a legostobább ragadozó.
A kutya fizikai adottságai nem voltak elég erősek a térség másik két ragadozójával, a medvékkel, farkasokkal szemben.
Minden ragadozó nagyon takarékos az energiájával. Csak olyan zsákmányt támad, ami számára elérhető, de ha nem éhes, pihen, nem vadászik. Ezzel szemben a kutya akkor is vadászik, ha nem éhes, és olyan vadat is ugatja, amit képtelen elejteni. A kutya ezért kihalásra ítélt faj volt az emberrel való kooperáció nélkül.
Ugyanakkor az ember csak az ilyen rossz ragadozót tud a vadászatban hasznosítani. A kutya érzékszervei kiválók, a számra nagy vadat is támadja, ugatja, a figyelmét elvonja.
A kutya az éjszakai támadásokra is figyelmeztet. A kutyák nélkül az ember alkalmatlan lett volna a rénszarvasok éjszakai védelmére. A kutyák segítségével azonban kiválóan megfelelt erre a célra is.
Az ember is eleve rossz ragadozó, azaz vadász, mert egyetlen fizikai adottsága, és eszköztára a vadászatára nem volt megfelelő. A kutyák segítségével a vadászatának hatékonysága sokszorosára nőtt. A lőfegyverek előtt a kutya nélküli vadászat hatékonyága nagyon alacsony volt. A kutya jelentette a vadászatban az első technikai forradalmat.
Az ember és a kutyái rénszarvasok számára létbiztonságot jelentettek. E három faj mindegyike a tundrán életképtelen volt, de együttműködve életképes lett. A rénszarvasokkal való pásztorkodás volt időben messze az első, és az egyetlen olyan termelési mód, ami lényegében változatlan maradt.
A nomádpásztorkodás, vagyis a nyájakkal való együttélés, azok követése néhány térségben máig megmaradt.
Az első állattartó társadalom tehát jó tizenötezer évvel korábban megjelent, mint a szántóföldi növénytermelés.

A kapás kultúrák megjelenése.

Erre is a biológusok hívták fel a figyelmemet. Kiderült, hogy számos kultúrnövény kapás művelése sok ezer évvel megelőzte a szántóföldi művelésük megjelenését. A történészek sem figyeltek fel arra, hogy az öntözéses növénytermelés hogyan juthatott szinte azonnal a kultúrnövényeihez. Pedig a vad ősökből kultúrnövényt nemesíteni, óriási és hosszantartó feladat. A mai tudomány sem képes ezt gyorsan megoldani. Ezért kézenfekvő, hogy a kultúrnövények szelektálódása évezredekkel korábban elkezdődött, mielőtt szántóföldi termelésre alkalmassá váltak.
Ezt a folyamatot igyekeztem a Nyugat felé címmel megjelent könyvemben kifejteni. Akkor még nem tudtam, amit a biológusok viszonylag pontosan meg tudnak állapítani, hogy melyik kultúrnövény szelekciója mikor kezdődött el. Ezek a megállapítások azt mutatják, hogy a kultúrnövényeket több évezreden keresztül, kapásnövényként teremték.
A burgonya volt az egyik első termelésre fogott növény. Tízezer évnél régebben termelték az Andok magas hegyei közti völgyekben. Ráadásul egymástól függetlenül sok száz egymástól izolált településen. Ezért ma is ez a legtöbb fajtát tartalmazó kultúrnövény.
Az sem véletlen, hogy a kultúrnövények szinte mindegyike a melegebb éghajlati zónákból való. Csak az ilyen természeti környezetben voltak viszony állandó, több tucat családot jelentő települések, ahol adott volt a lehetősége annak, hogy az otthonmaradó családtagok kis parcellákon, kiegészítő táplálékot termeljenek. A mai kultúrnövények háztáji megfelelője tehát sok évezreddel megelőzte a szántóföldi növénytermelést.

Az önözéses szántóföldi növénytermelés.

A szántóföldi növénytermelés is kényszer hatására jelent meg. A jégkorszak végét okozó felmelegedés következtében óriási területeket elöntött a mintegy 70 métert emelkedő tenger, több tízmillió négyzetkilométer terület terméketlen sivataggá vált, ahol ezzel megszűnt a gyűjtögetésből megélhetés lehetősége. Ezek a szorult helyzetbe került emberek a nagy folyamok árterületei felé menekültek. Ebből a csapdából kikerülésre kiutat csak az jelentett, ha az eddig kapásan termelt növényeket öntözött szántóföldön művelik. Ilyen lehetőséget csak néhány, a mérsékeltégöv folyamainak síkságai jelentettek. Az emberiség nagy többsége a két kelet-ázsiai, a két dél-ázsiai és a két közel-keleti folyam árterületeit egyre nagyobbító síkságon élt.
Annak a vitathatatlan ténynek nyomát sem találtam, hogy ez a hat folyamvölgy csak a tengerszint jelentős felemelkedése következtében vált árterületté, majd öntözhető síksággá. A tengerszint 70 méteres emelkedése ugyanis azt jelentette, mintha a torkolatukhoz ilyen magas gátat állítottak volna. Amennyire a sivatagosodás hangsúlyt kap, meg sem említik, hogy ez a hat folyam gyors alsófolyása a tengerszínt emelkedés következtében 70 méteres visszaduzzasztást kapott. Vagyis csak a jégkorszak megszűnésével párhuzamosan vált az alsó folyásuk lassúvá, a völgyük önözhetővé.
Még kevésbé vált hangsúlyozottá, hogy Észak-Amerikában a Mississippi, Dél-Amerikában az Amazon, az Orinoco és a La Plata völgyeiben is ez történt, de ott nem volt domesztikált, igavonásra alkalmas állat, ami a talajművelés és szállítás feladatát elláthatta volna. Vagyis, a szántóföldi földműveléshez nemcsak az öntözhető síkság, de a talajműveléshez elengedhetetlen igavonó állat is előfeltétel volt. Ez hiányzott Amerikában és Ausztráliában. Amerikában az indiánok sok tekintetben, az építészetben, a csillagászatban elérték az eurázsiai és afrikai magas-kultúrák szintjét, de igásállat hiányában a fejlődésük megrekedt. Ahol nem volt domesztikálható igásállat, ott nem is jelenhetett meg a szántóföldi földművelés. Mindkét kontinensen meg kellett várni az európai ember megjelenését, hogy az elért tudományos és technikai eredmények oda áramolhassanak.
A jelenlegi ismereteink szerint, a rizs, illetve a búza és árpa szántóföldi termelése egymástól függetlenül, a felmelegedés által okozott természeti környezet változása, mindenek előtt a sivatagosodás elleni védekezéssel alakult ki.
Ez a klímaváltozás ez esetben a növény és az állatvilágot is súlyosan érintette. Ennek lefolyását sem eléggé vizsgálják a kor történészei. Egyáltalán nem tudatosult, hogy néhány kevésbé fontos ki vételtől eltekintve, csak olyan állatokat lehetett domesztikálni, amelyeket a természeti környezetük változása kihalással fenegetett. A naiv tudósok szelídítésről beszélnek, ami az ember tudatos tevékenységének eredménye. Holott megszelídülés történt, az állat szorult az ember védelmére. Domesztikálni csak az olyan állatot lehet, amelyik az ember védelmére szorul.
A sivatagosodás olyan mértékben csökkentette egyes fajok igényéhez képest az ivóvíz és a takarmány mennyiségét, hogy az ember itatása és etetése nélkül ezek a fajok kipusztultak volna. Ezt jól bizonyítja a tény, hogy a sertésen kívül, csak olyan fajok szelídültek meg, amelyek vadon kipusztultak. A sertés is csak ott lett háziállat, ahol vadon kipusztult volna. Kivételt képes még a macska és a tengeri malac. A macska azért telepedett a lakóhelyhez, mert ott volt élet a rágcsálók, mindenek előtt az egerek. Vagyis a lakóház kamrája volt a legjobb vadászterülete. A tengeri malacot pedig a háztartási hulladék vonzotta a lakóházakhoz.
A macska ott él jobban, ahol élelmiszert tárolnak, és sok az egér. Szent állat azért lett Egyiptomban, mert a gabona tárolása macska nélkül nem volt megoldható.
A tengerimalac pedig a háztartási hulladékon él meg a legkönnyebben. Ugyanakkor eltakarítja a háztartási hulladékot. Ráadásul nagyon szapora, és a hústermelő háziállat hiányában fontos fehérjeforrást is jelentett.
A marha és a bivaly, majd később a ló technikai forradalmat jelentett a növénytermelésben. A talajművelésben, a szárazföldi szállításban, a talaj termőképességét biztosító trágyázásban technikai előfeltétel volt az igásállat.
Ahol nem volt az ember fizikai erejének többszöröst meghaladó és trágyatermelő igásállat, ott nem fejlődhetett ki magas-kultúra. Ez az előfeltétel csak Eurázsiában és Afrikában volt adott.
Egészen az első évezred végéig csak az önözéses szántóföldi gabonatermelés jelentett olyan lakosságeltartó képességet, amivel a kapás kultúrák és az állattartók nem tudtak versenyezni.

A természetes csapadékra épülő földművelés.

Ötezer éven keresztül, minden magas-kultúra, önözéses gabonatermelő volt. Ezek hatékonyságával és lakosságeltartó képességével nem lehetett versenyezni. Fölényét a magas terméshozam és az olcsó szállítás biztosította. Hátránya viszont, hogy nem volt képes a lakosság fehérjeigényének kielégítésében, és a talajerő fenntartását, biztosító trágyázást biztosítani. Ezekre hozott megoldást az eső évezred végén a Nyugat-Európában kialakult természetes csapadékra épülő agrártechnikai forradalom.
Nyugat-európában a Golf-áram hatására mérsékelt és viszonylag csapadékos éghajlat tette lehetővé a természetes csapadékkal is elérhető, már gazdaságos terméshozamokat. A mérsékelt éghajlaton történő gabonatermelésnek akadályai voltak.
- Még nem volt olyan gabonája, amelyik kibírta volna a fagyos teleket, illetve a tavaszi vetés esetén is megfelelő hozamú lett volna. Ezek kiszelektálása több évszázados próbálkozásra volt szükség.
- A mélyebb szántás erősebb vonóerőt és talajforgató ekét igényelt. Ezt elégítette ki, a megfelelő vaseke, és az igásállatok erejét jobban hasznosító járom és hám.
- A marháknál gyorsabban mozgó lovakat pedig a meredek, sáros, csúszós utakon való munkához patkolni kellett. Ezért tarja az európai kultúra a patkót szerencsehozónak.
- A sok szárazföli szállítás feladata, és a talajerőt megőrző trágyázás viszonylag nagyobb állatsűrűséget igényelt. Ezt is először a nyugat-európai agrártechnikai forradalom oldotta meg. A természetes csapadékon csak ott lehetett termelni gabonát, ahol az állattartáshoz kedvező volt. A jelentős mennyiségű állattartás a táplálkozás fehérjeigényének megoldását is jelentette. A nyugat-európai természetes csapadékra épülő földművelés első volt abban is, hogy a lakosság húsfogyasztási igényét s kielégítette.
A szűk keresztmetszetet a szállítási feladatok megoldása, a termés behordása és a trágya kihordása jelentette.
A középkor első fele, amit okkal sötét középkornak hívunk, jelentette azt az időt, ami a fenti problémák megoldásához kellett. Ez a 9. század elejére történt meg. Ezzel új korszak vette kezdetét. Alig egy fél évezred múlva, Nyugat-Európa vált az emberiség élcsapatává. Ahol a mezőgazdaság eltartó képessége lehetővé tette a magas-kultúrák működéséhez elengedhetetlen urbanizációt, és a lakosság egészséges táplálkozását.
A nyugat-európai agártechnikai forradalom legnagyobb erénye a kiscsaládos jobbágyrendszer volt. Ez féket jelentett a túlzott gyermekvállalással szemben. Ennek köszönhetően lettek a nyugat-európaiak az egyetlen, nem túlságosan túlnépesedett társadalmak. A történészek máig nem szentelnek elég figyelmet arra, hogy az életviszonyit javító társadalom nem lehet a fejlődést gátló mértékben túlnépesedő.
Az osztálytársadalmak hatezer éves történetének megértéséhez a kulcs a túlnépesedés elleni védekezés. Minden osztálytársadalom elsődleges feladta a túlnépesedés elleni védekezés volt, és maradt. A történészek ezt nemcsak nem ismerték fel, de a társadalom emberveszteségeit társadalmi veszteségnek fogják fel. Még nem találtam olyan történészt, aki felismerte volna, hogy minden osztálytársadalomban a lakosság gazdagabb és tovább élő lett volna, ha kevesebben vannak. Ezt ugyan senki sem ismerete fel, de ennek ellenére minden osztálytársadalom szervezetten küzdött a spontán népszaporulatának csökkentése érdekében. Az ember fejlett agya nem ismerte fel azt, ami ellen minden osztálytársadalom ösztönösen küzdött, ösztönösen mégis emberpusztító felépítményeket hozott létre.

A társadalmak iparosodása.

Már az ókorban is voltak olyan társadalmak, amelyek iparra és távolsági kereskedelemre szakosodtak. Ezek között voltak olyanok is, amelyek politikai önállóságot éveztek. Ezek szerepe Európa történetében kezdettől fogva jelentős volt, és végig jelentős maradt. A 19. század küszöbéig minden kultúrában a lakosság kilenctizede olyan társadalomban élt, amelyekben a munkaerő kilenctizede falakban, pusztákon lakott, és főleg az élelemtermeléssel foglalkozott.
A Nyugat-Európában történő ipari forradalom és az óceánokat meghódító tengeri szállítás tette először lehetővé, hogy a munkaerő többsége már ne a mezőgazdaságban, hanem az iparban és a szállításban dolgozzon.
Az ipari forradalom teremtette meg először a gyáripar, a szállítás és a haderő óriási fölényét, komparatív előnyét. Ezzel lehetőséget teremtett arra, néhány, viszonylag nem hatalmas, európai ország a nála sokszorta nagyobb befolyási övezeteit, és a gyarmatait kizsákmányolja.
Azt kevéssé hangsúlyozzuk, hogy az ipari forradalom kétszáz éven keresztül alig érintette a mezőgazdaságban alkalmazott technikát. A gyarmattartók ipari és katonai fölényt élveztek, a mezőgazdaságuk azonban nem kerültek hasonló fölénybe. Nemcsak a paraszti, de nagyüzemi mezőgazdaság is közvetlenül keveset kapott a gyáripari technikáktól és a vasúti szállítástól. Abban a technikai forradalmat csak a 20. században a közúti szállítás, a robbanómotorok mezőgazdaságban történő alkalmazása és a biológia vívmányai jelentettek. Ezeknek volt köszönhető, hogy a mezőgazdaságban ma már elegendő, ha a munkaerő néhány 4-6 százaléka dolgozik.
A történészeknek hangsúlyozni kellene, hogy a 19. század elején még a fejlett világban is többen dolgoztak a mezőgazdaságban, mint az iparban. A század végére aztán a mezőgazdaság a fejtett világban háttérbe szorult.
Megkönnyítené a történelem megértését, ha az ágazati megosztásban ismertetnénk korok munkaerő mérlegét. Mind a munkaerő foglalkoztatása, mind a foglalkoztatottak ágazati megoszlása sokkal hasznosabb iránytű volna az eligazodáshoz, mint a politikai események felsorolása.

A tudásalapú társadalmak.

A 20. század során a tudományos és technikai forradalom minőségi fordulatot hozott. A munkaerő minősége lett a társadalmi és gazdasági siker első feltétele. Amíg az előző háromszáz évben a fizikai tőke hiánya és a munkaerő feleslege volt a jellemző, a jelenkor társadalmiban a jó minőségű munkaerő vált a szűk keresztmetszetté. Ez szinte minden tekintetben változást okozott. Ennek ellenére a társadalomtudományok tudomásul sem vették a minőségi változást. A fejlett társadalmak a tőkés osztálytársadalmakból a munkaerő értékére koncentráló társadalmakká alakultak át.
Ezzel párhuzamosan, a fejlett társadalmakban megszűnt a túlnépesedési nyomás. Ezzel teljesen más társadalmi alépítmény jött létre, amikre teljesen más társadalmak épültek. Az új felépítmények az elsődleges feladata a minél jobb minőségű munkaerő termelése, sőt lakosság egészének a puritán viselkedésének építése.
A fejlett társadalmak már nem osztálytársadalmak. Az osztályhoz tartozás ugyanis csak a vérségi odatartozás, vagy az öröklött vagyon alapján történhet. Annak ellenére, hogy a származás, a családi háttér, és az örökölt vagyon szerepe nem tűnt el, a meghatározó szerepük azonban megszűnt az olyan társadalomban, ahol az érvényesülés elsődleges feltétele a munkavégző képesség. Erre még az örökölt vagyon esetében is szükség van.
A vérségi arisztokrácia néhány kiváló egyede került be az értelmiségi elitbe.
A tőkésosztály is gyorsan ritkul, de csak azért nem gyorsabban, mert a tőkéjének a működtetését kiváló szakemberekre bízza. Száz éve még szinte az összes óriásvállalat zseniális tőkések és utódaik kezében volt, most már nagy ritkaságnak számít az olyan nagyvállalat, amelyik családi kézben van.
A legmagasabb keresetű ezrelékben egyre nagyobb arányban jelennek meg a zseniális menedzserek, feltalálók, tudósok, művészek, élsportolók.
Ennél is fontosabb, hogy a társadalmak sorrendjében az elsők között azok vannak, ahol a lakosság leginkább puritán.

Összefoglalás.

Az osztálytársadalmak mintegy hatezer éves történelmében a fő lakosság élelmezése volt, a társadalmak ragsorát, az egy lakosra jutott jövedelmét, a mezőgazdaságuk hatékonyága határozta meg. Az a társadalom volt gazdagabb, amelyik hatékonyabban tudta megoldani a lakosság élelmezését. Ez következett abból, hogy ahol az egy lakosra jutó jövedelem az ezer dollár alatt van, ott a jövedelmek kétharmadát élelmezésre kell fordítani. Márpedig az olyan ország, ahol a jövedelem már ezt a szintet meghaladta, az ipari forradalom előtt nem volt.
Mivel az élelmiszerek termelését nem lehetett olyan gyorsan növelni, mint ahogyan a lakosság száma növekedett, a munkaerő óriási többségét az élelemtermelésre kellett felhasználni. A jobb élelmezés azonban csak növelte a népszaporulatot, a társadalom elsődleges gondját. Ennek megoldása érekében minden osztálytársadalom felépítményének elsődleges feladata a halálozás növelése volt. Az élet szeretete és a társadalom érdeke ütközött egymással.
A 20. századi agrártechnikai forradalom azonban olyan mértében megnövelte egyrészt az egy laksora jutó jövedelmeket, másrészt a mezőgazdaság termelékenységét, hogy az élelmezés megszűnt a társadalom elsődleges gondja lenni. A túlnépesedést ma már nem az élelem hiánya fékezi, hanem a nagyszámú és sokat fogyasztó lakosság környezetkárosítása. A jelkori társadalmaknak elsősorban a környezetkárosítás csökkentése érdekében kell a létszámát korlátozni. De ez a fejlett világban megoldódott, illetve Kínában erőszakkal megoldották. Ezzel szemben az emberiség nagyobb fele fékevesztetten szaporodik.

A jelenkori emberiség elsődleges feladata a lemaradó világ népszaporulatának megállítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése