2014. szeptember 5., péntek

A történelemhamisítók

Kopátsy Sándor                PH                   2014-01-23

A történelemhamisítók

Hangos a sajtó attól, hogy egy tekintélyes, a kormány támogatását élvező történész, Szakály Sándor egyik nyilatkozatában „idegenrendészeti eljárásnak” minősítette a sok ezer áldozattal járó 1941-es, Kamanyec-Podolszkijba történő deportálást.
Nem a Szakály professzor nyilatkozata lepett meg, hiszen a magyar antiszemitizmus ezzel jelent meg, ez logikus történészi vélemény. Középiskolás korom óta háborgok azon, hogy elfogultan tanítjuk a magyar történelmet. Nekünk mindig, mindenben igazunk volt. Velünk soha nem volt igazságos a történelem. A bűneinket elhallgatjuk, az érdemeinket felnagyítjuk. Képtelenek vagyunk a múltunkkal szembenézni.
Trianont még ma is, kilencven év után, felháborító igazságtalanságnak látjuk.
A magyar zsidóság kiirtásáért a nácik felelősek.
Amatőr, de lelkes történészként a butaság szimbólumának tartom a jelenlegi alkotmánynak azt a részét, ami történelmünkből kihagyja a német megszállás és a rendszerváltás közt eltelt időt. Pedig ez alatt fél évszázad alatt több rosszat, és még annál is több jót tettük, mint első királyunk óta bármelyik században.
Azt i tudomásul veszem, hogy a Fidesz a választások közeledésével jobban fél a Jobbiktól, mint az öt felé széthúzó szoclib baloldaltól. Még nem értem meg olyan választást, ami előtt tárgyilagosság lett volna jellemző. Annál kevésbé értem meg a professzor urat. Akit eddig is azok között tartottam számon, akikre vonatkozik ugyanebben az újságban ezzel a vitával kapcsolatos másik írásában, kérdezik meg Randolph L. Rraham történészt, hogyan látja a hazafias történészek álláspontját. Válasza: „Mindegyik kardot viselő zsarnok mögött ott áll egy történész, szivaccsal a kezében.” Szerintem, nem kell a zsarnoknak kardot viselni, elég, ha nacionalista. Ezt éreztem a Horthy-rendszerben, és ezt érzem ma is.
A magyar történészek nagy többsége nemcsak a kardtól fél, hanem örvend a nacionalizmusnak. Nem szolgák, hanem hívei a nemzeti elfogultságnak. A magyar közvélemény többsége is őket akarja hallani.

A magyar közvélemény középé-jobb, ezért győz a Fidesz, és ezért nem is remélhetjük, hogy a magyar történészek többsége tárgyilagos tudós lesz, és nem hazafi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése