2014. január 17., péntek

Csökken az ország lakossága

Kopátsy Sándor                   PD                 2014-01-12

Csökken az ország lakossága

Már néhányszor leírtam, hogy minden társadalomnak az érdeke, hogy annyi lakossága legyen, amennyit képes munkával ellátni. Ez azt jelenti, hogy minden olyan társadalom túlnépesedett, amelyikben alacsony a foglalkoztatás, ahol a munkaképesek jelentős hányada nem talál munkát.  Már ha, ezt tudomásul vesszük, akkor az EU 28 tagországa közül Magyarország és Málta a legjobban túlnépesedett. Tegyük hozzá, hogy Málta is csak azért látszik alulfoglalkoztatottnak, mert a turistáknak szobakiadók nincsenek bejelentve.
Illene már egyszer bevallani, hogy a bolsevik megszállás 45 éve alatt a nagyon szűk lehetőségeket nagyon jól kihasználtuk, a függetlenségünkkel pedig ostobán éltünk. Eljön egyszer az idő, amikor a történelmünket nem annak alapján fogjuk értékelni, hogy mikor mennyire fölt független a politikai vezetés, hanem mikor mennyire éltünk a lehetőségekkel.
Történészeink büszkén hirdették, hogy a középkorban mám annyi lakosa volt az országnak, hogy Trianon előtt húsz millióan voltunk, utána pedig alig többen nyolc milliónál. Most azon sírunk, hogy évente néhány ezrelékkel csökken az ország lakossága. Arról azonban más szót sem ejtettünk, hogy ezer éven keresztül csak a bolsevik rendszerben nem voltunk sokkal többen, mint amennyi lakosnak munkaalkalmat tudunk teremteni.
Jelenleg a munkaképes korosztályoknak alig több mint a fele, 55 százaléka dolgozik. A társadalom érdeke az volna, ha 80 százalékuk dolgozna. Ez jellemző a Távol-Keleten, de az európai puritán országokban is felül van a 70 százalékon a foglalkoztatás.
Amíg nem tudjuk foglalkoztatni a munkaképesek 75 százalékát, be kell vallani, hogy többen vagyunk annál amennyit az ország vezetése foglalkoztatni képes. Az ilyen országnak az elsődleges érdeke az, hogy nem az nézze, hogyan alakul a lakosság száma, hanem hogyan tudjuk a meglévő lakosságunkat jobban foglalkoztatni. De nemcsak ezt nem nézzük, hanem még azt sem, hogy hol születnek, nevelődnek olyan gyerekek, akiknek a munkaerejére szükség lesz. Jelenleg ugyanis százszor nagyobb kárunk származik abból, hogy a gyermeknevelésre legkevésbé alkalmas családokban születnek viszonylag sokan, és a legalkalmasabbakban botrányosan kevesen.
A társadalom legnagyobb értékét az értékes emberfőt rosszul termeljük újra. Ez ma már egyértelműen megmutatkozik a romló oktatási eredményünkbe. Az igazi nagy károkozás azonban majd akkor válik egyértelművé, amikor kiderül, hogy a munkaképes korba kerülők egyre nagyobb hányada nem alkalmas arra, hogy munkát találjon.
A munkahelyteremtésnek nem az a módja, hogy építsünk korszerű munkahelyeket, hanem legyen olyan munkaerőnk, amelyiknek érdemes akár nagyon drága munkahelyet is teremteni. Ha van ilyen munkaerőnk, de nincs pénzünk a munkahelyteremtésre, nem gond, mert ezek foglalkoztatására jön ide tőke. A jó munkaerőben ugyanis világméretű a hiány, ezeket keresi a nemzetközi tőke. A gyenge minőségűeknek pedig a nálunk sokkal gazdagabb országok sem képesek munkaalkalmat teremteni, nemhogy mi.

A jelenkorban nem több lakosra, hanem jobb munkaerőre van mindenütt szükség. Amelyik ország nem képes ilyen munkaerőt kinevelni, jobban jár, ha nem nő a lakossága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése