2014. január 6., hétfő

A választási rendszer

Kopátsy Sándor                 PP                   2013-12-31

A választási rendszer

Nincs kétségem abban, hogy a Fidesz megnyugtató többséggel nyerni meg a tavaszi választásokat. Angolszász országokban magasan elérné a kétharmados többséget. A jelenlegi választási törvény ugyan jelentősen csökkentette a listás szavazatok súlyát, de így is a körzetek 90 százalékát meg kell nyerni ahhoz, hogy a parlamenti kétharmad meglegyen.
Húsz évig abban a tudatban étem, hogy az Antall-Tögyessy paktum évszázadokra lehetetlenné teszi a kétharmadot, mert annak előfeltétele, hogy egyetlen párt nyerje meg a körzetek 97 százalékát. Márpedig ilyen választási győzelmet csak Hitler fasizmusa, és a sztálini egy pártrendszer ért el. Demokráciákban még a 70-80 százalék is történelmi ritkaság volt, 97 százalék feletti győzelemre pedig nem találtam példát. Tehát nem tudtam elképzelni, hogy valaha lesz olyan tökéletes párt és olyan semmit érő ellenzék, amiben a 217 körzet 97 százalékában egyetlen párt nyeri meg a mandátumot.
2010-ben azonban a körzetek 98 százalékát nyerte meg a Fidesz, és ez is éppen elég volt a kétharmadhoz.
A Fidesz azonnal új választási törvényt hozott, ami még mindig csak akkor ad egy kormánynak bizonyos, úgynevezett sarkalatos törvények módosításához szükséges kétharmados többséget, ha a körzetek 90 százalékát megnyeri. Ez is ritkán elérhető feladat, amihez jó kormánypárt és pocsék, egyoldalú ellenzék is szükséges.
Ha rajtam múlna, csak a körzetekben nyertes képviselők lennének. Ez esetben a kétharmados többség a körzetek kétharmadával elérhető. Ez a mostani választásokon is meglesz. Vagyis 106 körzet és 106 képviselő lenne. Jelenleg nem ismerek olyan demokráciát, amiben a kétharmados győzelem született volna.
Az Egyesült Államokban az elnök 50 százalék plusz egy szavazat birtokában is négy évre elnök, azaz kormányfő, akit politikai okok alapján nem lehet leváltani. A törvényhozás két házában is elég az egyszerű többség.
Orbán Viktort azzal támadja a baloldal, hogy bebetonozza magát. Ebben ugyan lehet vitatkozni, de a választási törvényt mégis olyan hozott, hogy a kétharmados többséghez a körzetek 90 százalékában győzni kell.

Ebben már nem vagyok annyira biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése