2013. szeptember 30., hétfő

Újabb bizonyíték az euró övezet ellen

Kopátsy Sándor                  PG                  2013-09-2

Újabb bizonyíték az euró övezet ellen

Kezdettől fogva könnyelmű kalandnak minősítettem az euró övezet létesítését. Meggyőződésem szerint közös valutájuk csak a rokon kultúrájú és gazdasági szintű országoknak lehet. Az Európai Unió esetében közös valutájuk csak a germánoknak és a skandinávoknak lehetett volna. Még Franciaország sem fért volna bele, nem beszélve a mediterránokról. Vagyis, minden kultúrának más pénzre van szüksége. Még az azonos kultúrkörben sem lehet az egy főre jutó nemzeti jövedelemben és bérszínvonalban plusz-mínusz 20 százaléknál nagyobb különbség.
Most látom a The Economist statisztikáját arról, hogy romlott néhány ország valutája a dollárral szemben egy év alatt. Az indonéziai rupia, a török líra 10, az argentin peso 12, az indiai rupia 14, a brazil reál 16, a dél-afrikai rand 18 százalékkal romlott. Ezzel szemben a kínai yuan 3 százalékkal javult.
A tisztánlátás érekében az országok gazdasági növekedését nem az ország, hanem az egy laksora jutóval kellene mérni. Ráadásul, nemcsak a jövedelemmel, de a vagyonnal is. Az utóbbi módszer esetén a romló valutájú felsorolt államokban gyorsan nőtt a lakosság, ami arra sem volt elég, hogy mind az egy lakosra jutó jövedelmet, mind a vagyont szinten tudja tartani. Ideje volna belátni, hogy a néhány ezreléknél gyorsabban növekvő lakosság esetén már nem lehet versenyezni azokkal, ahol ez nincsen. Ennek példája Kína, ahol 15 éve a világon a leggyorsabban nő mind az egy lakosra jutó jövedelem, mind a vagyon.

A lakosságnövekedés feni különbségek az euró övezetben kicsik, de a fejlettségi szintek között egy a négyhez különbségek vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése