2013. szeptember 4., szerda

MIÉRT SVÁJCI FRANKBAN ADÓSODTUNK EL?

Kopátsy Sándor                EP                   2011-10-02

MIÉRT SVÁJCI FRANKBAN ADÓSODTUNK EL?

Az előző évek hazai kormányai is a görög utat járták. Felismerték, vagy csak megérezték, hogyan lehet rejtett emissziót teremteni a pénzhiányuk foltozgatására. Visszaéltek azzal a bizalommal, amit az EU, illetve az euró zónához való tartozás jelent.
Az államkötvényekkel szembeni bizalom nemcsak a kibocsátóknak, hanem a közösségnek is szólt, és szól ezután is.
Kezdem a görögökkel, de kezdhetném a másik három mediterrán országgal is. Ezek az országok döntően a külföldi hitelezőknek adták el az állampapírokat, nem utolsó sorban a takarékos és gazdag tagtársaiknak. Ez azonban nem más, mint pénzteremtés. Ehhez elég, ha magasan tartják a hazai jegybanki kamatot, és magas kamattal bocsátanak ki államkötvényeket. Ezt örömmel veszik meg a tagállamok bankjai, tőkései, mert a hazai kamatnál többszörösen magasabb kamatot kapnak utánuk. A német és a francia bankok lelkesen vásárolták a görög állampapírokat, hiszen annak a kamatja sokszorosa volt annak, amit a hazai kötvények után kaptak volna.
Ezt a trükköt a magyar pénzügypolitika illetékesei is felismerték, és bolondot csináltak azokkal, akiknek hitelre volt szükségük. A magyar hitelkamat ugyanis olyan magas volt, amire nem volt kereslet. De ott volt az euró, és még inkább a svájci frank alacsony kamatja. A naiv vállaltok, önkormányzatok és a természeténél fogva hozzá nem értő lakosság, akik kapva kaptak az olcsó hiteleken. Világelsők lettünk a svájci frankban történt eladósodásban.
Ez a rendszer vidáman működött, a magas kamatok hatására a forint 20-30 százalékkal a reális ára felett lebegett, túljegyezték az államhiteleket. A lakosság pedig olcsó hitelekhez juthatott devizában.
Aztán, mind minden szélhámosság ez is kiderült. Az ország eladósodott magas kamatú államhitelekben, a lakosság pedig leült az emelkedő valutaárfolyamok megjelenése után.
Ha a lakosság képes lenne fizetni a jelentősen megdrágult törlesztést, nevethetne a pénzügyi kormányzat, zavartalanul élvezhetnék a bankok a magas nyereséget.
De a lakosság nagy többsége nem képes viselni a törlesztést, amire azok sem törleszthetnének, akik még elviselnék.
A szélhámosság nyertesei most azon sírnak, hogy nekik is hozzá kell járulni ahhoz, amin jól kerestek.

Azok pedig, akik uralkodása alatt folyt a szélhámosság, bírálják a kormányt, hogy úgy akar kimászni a gödörből, hogy ne csak a hozzá nem értők fizessenek. Azt én sem sajnálom, hogy néhány olyan bankunk, aminek nyugati főnöksége otthon nem adott az ügyfeleinek svájci frankban hiteleket, itt pedig élen járt ebben, fizessen érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése