2013. szeptember 25., szerda

Mi a társadalmi osztály

Kopátsy Sándor               EG                    2013-09-23

Mi a társadalmi osztály

Korábban az uralkodó osztály volt a kiemelt szereplő. Ennek volt is logikai alapja, hiszen a felépítményt az uralta, annak az érdekét szolgálta.
Annak is megvolt a maga logikája, hogy Marx és követői a munkásosztály vezető szerepére építették elképzeléseiket. Benne látták az általuk elképzelt következő társadalom uralkodó osztályát. Azt már ők sem gondolták végig, hogy milyen alépítményi alapja lehet a munkásosztály hatalmának. Kitalálták, hogy az erőszak, amivel a marxista párt, mind a marxista ideológia őre, a hatalmát a klérusán, az ideológiához hű párt klérusán keresztül gyakorolhatja. Az már fel sem tűnt nekik, hogy a párt nem osztály, hanem szelektált klérus.
A marxista vallás bukása után a győztesek kitalálták a középosztályt, annak feladatát a fejlődés útján való haladás biztosítását. Ez nem sokkal különb, mint a két háború közti magyar társadalom, amiben a hatalmat az úri középosztály gyakorolta. Az még osztály volt, mert lényegében a tagsága vérségi alapra épült. Alig lehetett abba kívülről bekerülni, illetve kevesen kerültek ki belőle.
A 21. században azonban a politikai demokrácia és a piaci gazdaság viszonyai között, ami lényegében csak a már viszonylag gazdag, puritán erkölcsű társadalmak luxusa lehet, nincs osztály. A társadalmi osztály viszonylag zárt alakulat, amibe kevesen kerülhetnek be, és amiből kevesen kerülhetnek ki.
Ilyen zárt osztály azonban a jelenkor fejlett társadalmaiban már nem lehet. Természetesen az osztálynélküli társadalomnak is van közepe, csúcsa, és alja. Az is igaz, hogy elég nagy tehetetlenségi nyomatéka van az osztálynélküli társadalomban is a beleszületett társadalmi szinten maradásnak. A gazdagok gyerekei sokkal könnyebben gazdagok, a diplomásoké sokkal könnyebben diplomások lesznek. Aki a felső tizedbe születik, nagy valószínűséggel a felső ötödben marad akkor is, ha a képessége és az akarta ehhez nem lenne elég, a nem oda születetteknek. Természetesen, lentről felemelkedni még nehezebb, de az sem lehetetlen.
Minél fejlettebb a társadalom, annál nagyobb igénye van a képességre, és ezért még nagyobb az igénye, hogy a társadalmi ranglétrán való hely minél inkább a képességtől és a teljesítménytől függjön. Vagyis a társadalomban elfoglalt rangsor minél inkább a teljesítménytől függjön. Csak az a társadalom lehet versenyképes, amelyikben az egyének társadalmi pozíciója független a szülők pozíciójától.
Ezért alapvető hiba, amikor egy párt magának akarja megerősíteni a középosztályt. A társadalom érdeke ugyanis a beleszületett társadalmi pozícióért való versenyegyenlőség. Az azonban csak úgy érhető el, ha a hátrányos helyzetből indulók társadalmi segítséget kapnak.

Ebből fakad, hogy minél fejlettebb a társadalom, annál progresszívebb elvonása, adózásra, és a hátrányból indulók annál nagyobb támogatására van szükség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése