2013. augusztus 23., péntek

Mikor nagy az államadósság?

Kopátsy Sándor                  PG                  2013-08-13

Mikor nagy az államadósság?

Választások előtt hozzá kell szokni, hogy nincs tárgyilagosság. Ahhoz már hozzá vagyok szokva, hogy ezt a mutatót értelmetlenül használják. Most mégis irritál, hogy az államadósság növekedését emlegeti az ellenzék, amikor azért emelkedik, mert gyengül a forint.
Már az is tudománytalanság, hogy a nemzeti valuta gyengüléséről beszélnek akkor is, amikor kedvező irányban változik. Pedig az állam érdeke ugyanúgy sérül, ha a valuta erősebb, mintha gyengébb a kívánatosnál. Azon, mekkora az adott helyzeten az ideális árfolyam, lehet vitatkozni. Azon azonban nem, hogy ehhez közeledni jó, és távolodni rossz.
Ha azt nehéz megállapítani, mi utólag egyértelműen kiderül, hogyha negatív külkereskedelmi mérleg, akkor a valuta túlértékelt, ha pozitív, alul értékelt. Mivel az elmúlt évek során folyamatosan negatív volt a külkereskedelmi mérleg, a forint túl volt értékelve.

Általános szabálynak tekintem, hogy minél alacsonyabb az adott ország egy lakosra jutó nemzeti jövedelme, annál leértékeltebb valutára van szüksége. Csak ez esetben lehet vonzó a külföldi tőkére, mert ez azt jelenti, hogy az itt működő tőkéje hatékonyabb, olcsóbb a munkabér, alacsonyabbak a költségek. A hazai vállalkozások számára ez esetben drágább az import, jövedelmezőbb az export.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése