2013. augusztus 30., péntek

300 forint felett van az euró

Kopátsy Sándor                    PG                2013-08-29
300 forint felett van az euró

Tegnap ismét 300 forint felett lebegett az euró. Ezt nincs minek örülni cím alatt, magyarázza Kriván Bence a Népszabadság mai számában. Én a kevesek közé tartozom, akik örülnek, hogy az euró árfolyama 300 forint fölé emelkedett. Hat éve várom ezt az árfolyamot, sőt ennél is valamivel magasabbat tartanák indokoltnak.
Annak idején azt mondtam, hogy ha nem értékeljük le 300 forint fölé az eurót, el fogunk adósodni. Annak az országnak, amelyik gazdasági fejlettsége mintegy fele színvonalon sincs a legfontosabb külkereskedelmi partnerünkhöz, Németországhoz képest, csak akkor nem adósodik el, ha 20-30 százalékkal le van értékelve a valutája. Ezt éreztem én akkor a 300 forintos euróban. Ennek ma a 315 forintos árfolyam felelne meg.
Azzal ugyan tisztában vagyok, hogy a svájci frankban eladósítottak nagyságrenddel többen vannak, mint az exportálók, és a külföldi turistákat fogadók, nekik valóban újabb csapás a forint további gyengülése. Mivel az eladósodásukban nem csak ők hibásak, hanem a 2001-2010 közti kormányok is, őket is segíteni kell. Ezért egyetértenék azzal, hogy számukra biztosítsuk a 290 forintos eurót a hitelük számára. A forint leértékelődése ugyanakkor segít a mezőgazdasági termelőknek, hiszen drágul az import. Hosszútávon még a devizaadósoknak is az érdekük, hogy csökkentsük az államadósságot, azt pedig csak akkor lehet, ha aktív a külkereskedelmi mérlegünk. Ez pedig csak akkor lesz aktív, ha kellően leértékelt a forint.

Az exportálók és szállodások pedig örülhetnek, hogy végre, 300 forintot kapnak az exportjukét, ugyanakkor a külföldi turistáknak olcsóbb lett az itteni tartózkodásuk. A mezőgazdaság is jobban jár, mert védettebbek lesznek a hazai termelők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése