2013. június 12., szerda

Mégis megépítik a Nicaraguai Csatornát

Kopátsy Sándor                 PG                   2013-06-10

Mégis megépítik a Nicaraguai Csatornát.

Közgazdászként óriási jelentőséget tulajdonítok a kontinensek közti hajóutak jelentős megrövidítését szolgáló csatornáknak. Tudom, hogy a Szuezi és a Panamai Csatorna nagyobb hatással volt, és van a világtörténelemre, mint bármelyik politikai esemény. Ahogyan nő a világkereskedelem, azon belül a kontinensek közti áruforgalom, úgy nő e két csatornáknak a jelentősége is.
Arról már írtam, hogy a Panama Csatorna bővítése nemcsak a Távol-Keletet, de az Egyesült Államok két partvidékét is, a szállítási költségek is idő szempontjából egymáshoz közelebb hozta. Az ebből fakadó vagyonérték növekedés sokszorosa a sokmilliárdos bővítés költségének.
A mai Népszabadságban olvasom, hogy a kínaiak előszedték a Nicaraguán étvezető csatorna ügyét, és beindították az előkészületeket.
Kiderült, hogy a 19. század végén a csatorna építését szorgalmazó amerikai és francia mérnökök eleve a Nicaraguán keresztül vezető csatornát javasolták. Az Egyesült Államok szenátusa azonban a sokkal rövidebb panamai változatot hagyta jóvá.
Azt eleve tudtam, hogy ma egészen más szempontok döntik el, hol van a jobb megoldás. Akkor az adott technikai eszközök, és az átbocsátási kapacitásigény nagyságrendekkel más volt, mint ma és a várható jövőben. Mégis meglepett, hogy a mérnökök akkor is a nicaraguai megoldást javasolták. El tudom képzelni, hogy ma még sokkal inkább a nicaraguai megoldás lenne a jobb. Csak becsülni tudom a kínai vezetést, hogy rátaláltak erre a lehetőségre. Az soha nem jó, ha egy ilyen stratégiai fontosságú létesítménynek nincs versenytársa. A világkereskedelem, természetesen mindenek előtt Kína, akinek óriási szállítási igénye van a két Amerika keleti oldalának nyersanyagiból, késztermékeiből, és ezek árát szállításokkal kell kifizetni, óriásit nyer vele. A világkereskedelem pedig élvezheti azt az árcsökkenést, amire mindkét csatorna kényszerülni fog.

Amik viszont szomorú, hogy sem a politika, sem a sajtó nem tájékoztatatja a lakosságot arról, ami nagyon fontos. Ugyanakkor tele van olyan híreket, amelyek ezred ekkora hatással sincsenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése