2013. június 18., kedd

A TÖRÖK TAVASZ

Kopátsy Sándor                   PD                 2013-06-12

A TÖRÖK TAVASZ

Törökország jelenlegi vezetője, és vezetője vitathatatlanul a legmodernebb mohamedán vezetés, ráadásul a török társadalom köztük a legmodernebb. Mégis fellázadt az ifjúság a további reformok érdekében.
Ezen csodálkozik a világ. Mi vár a többi mohamedán országra, ha ebben is ilyen labilis a társadalom?
A közgazdászok Törökországot a BRICS, vagyis a felzárkózásra alkalmas jelentős országok közé sorolták.
Mi az oka az ilyen tévedésnek?
Sem a Nyugat politikusai, sem a közgazdászai nem képesek tudomásul venni a felzárkózás két előfeltételét.
1. A lakosság viselkedése vagy a nyugati puritán, vagy a távol-keleti konfuciánus legyen.
2. A népesség növekedése ne haladja meg a néhány ezreléket.
Márpedig a BRICS országok közül csak Kína vele meg ennek a kettős követelménynek.
Mindkét követelményt egyértelműen bizonyítják a tények.
A tudományos és technikai forradalom óta nincs példa arra, hogy olyan ország felemelkedhetett volna a fejlettek közé, amelyik lakosságát nem a puritán, illetve a konfuciánus viselkedés jellemzi. De olyan sem, amelyikben a népesség növekedése elérte volna az egy százalékot.
Azt, hogy csak a puritán népek lehetnek hatékonyak, jó száz éve Max Weber már felismerte.
Azt, hogy a néhány ezrelékénél gyorsabb népességnövekedés elviselhetetlen teherrel jár, jó hatvan éve olvashattam Rácz Jenő - Bródy András könyvében. A politika és a társadalomtudományok mégsem vették tudomásul.
A népesség növekedésével járó terhet akkor még csak a vagyonigény növekedésével számolták. Ez azt jelentette, hogy az egy lakosra jutó egyszerű újratereléshez minden egy százalékos népességnövekedés estében 3-4 százalékos felhalmozásra van szükség. Mára már egyértelművé, de mégsem felismerhetővé vált, hogy a többletlakosság felnevelésének minden egy százaléka ugyancsak legalább ekkora ráfordítással jár. Legalább ennyibe kerül a lakosság minden százalékának felnevelése és képzése. Tehát egyetlen százalékos népesség növekedéshez a társadalom által termelt nemzeti jövedelmet 6-8 százalékkal kell növelni ahhoz, hogy az egy laksora jutó jövedelmet és vagyont újra lehessen termelni.
Ez az egyetlen adat azt bizonyítja, hogy a felzárkózni akaró társadalomban nem lehet a lakosság növekedése néhány ezreléknél gyorsabb. Márpedig az emberiség háromötöde mintegy 2 százalékkal növekszik.
Törökországban az elmúlt tíz évben ugyan felgyorsult a nemzeti jövedelem növekedése, átlagában elérte az évi 5 százalékot. De a 2 százalékos népesség növekedéshez 12-16 százalékos növekedésre lett volna szükség. Ilyenre azonban sehol nem volt példa. Az egyre jobban iskolázott és a világról informálódó ifjúság minimálisan a lépéstartást igényli.
Az információtól izolálni a népet ma már lehetetlen, hiszen ez Sztálinnak hetven éve sem sikerülhetett. Az arab tavasz pedig azt bizonyítja, hogy az arab országok sorsa is megpecsételődött. A tűrhetetlen állapoton semmilyen rendszer nem képes változtatni. Hiába zavarja el a nép a vezetőit, nem jöhet helyette jobb.

Ha valahol ez, igaz a mai Törökországra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése