2013. január 11., péntek

ÍRORSZÁG KIMÁSZIK A PÉNZÜGYI VÁLLSÁGBÓL


Kopátsy Sándor                 PG                   2013-01-09

ÍRORSZÁG KIMÁSZIK A PÉNZÜGYI VÁLLSÁGBÓL

Örömmel olvasom, hogy a The Economist is tudomásul veszi, hogy Írország várhatóan sikeresen kimászik a pénzügyi vállságból. Ebben ugyanis egy percig sem kételkedtem. Azokkal értettem egyet, akik évtizedek óta csodálták őket.
Abban, hogy melyik országot kell félteni, csalhatatlan iránytűm van. A Nyugat puritán és Távol-Kelet puritán népeit nem kell félteni. Többit pedig nem érdemes, mert reménytelenek. Ahogyan a kelet-európai népek felzárkózását hatvan éve, a mediterránokét negyven éve reménytelennek tartom, a puritán nyugati népek sikerében biztos vagyok.
Eddig még nem találkoztam kivétellel.
A Szovjetunióban csak az észteket tartottam puritánnak. Történhetett velük bármi, ők fel fognak zárkózni, hiszen kultúrájukban skandinávok, akárcsak a finnek. A körülmények ellenük fordultak, de végül győznek.
A közép-európai népek között csak az osztrákok és a csehek puritánok. Az osztrákoknak sikerült kicsúszni a csatlós sorsból, ezért a gazdagok közé emelkedhettek.
A csatlós országok között, csak a kelet-németek, és a csehek voltak puritánok. A kelet-németeket elképesztő anyagi áldozattal magukhoz emelték a nyugat-németek. A csehek önerőből, ezért lassabban, de fel fognak emelkedni. Rajtuk kívül csak a szlovének alpi népek, azaz puritánok. Most ők is bajban vannak, de nem féltem őket. Az összes többi alpi nép ugyanis már gazdag.
A mediterrán országok jelenlegi pénzügyi vállsága nem lepett meg. Személyes tapasztalataim alapján tudom, hogy az észak-olaszok és a katalánok saját államukban gazdagok lehetnének. A déli honfitársaik azonban menthetetlenül lehúzzák őket. Azok olyanok, mint a portugálok és a görögök, tehát eleve alkalmatlanok a felzárkózásra. Ezért aztán nem lepett meg, hogy nem fértnek be az euró övezetbe.
Írország vállsága meglepett, de nem aggódtam. Az óriási sikerüktől kissé megszédültek. Az elmúlt tíz évben ugyanis az EU leggyorsabban növekvő országa voltak. Felzárkóztak Angliához.
A sikerüket nemcsak az angolszászokéhoz hasonló kultúrájuk, hanem néhány kivételes adottságuk is gyorsította.
- Angolul beszélnek. Az angol nyelv óriási gazdasági vonzerőt jelent a nemzetközi tőke számára. Még egyik nemzeti állam nem merte bevallani, hogy lényegesen gazdagabb lehetne, ha angolul beszélnének.
- A lakosságukhoz viszonyítva nekik él legtöbb honfitársuk az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Ezek azért maradhattak az új hazájukban is írek, mert otthon maradt rokonaik is angolul beszélnek.
- A szigetországuk a legnyugatibb Európa, vagyis Amerika felől a kapu. A tengeri szállítás a múltban is óriási előnyt jelentett, de jelenleg még nagyobbat, mert Európa alig termel bányaércet és szenet, a darabáru pedig konténerekben olcsó lett.
A The Economist abban azonban súlyosan téved, hogy az írek kilábalását jó jelnek tekinthetik a mediterrán népek, és az őket pénzükkel megmenteni akaró gazdagok is. Én abban nem kételkedek, hogy a mediterrán országok fizetésképtelenek maradnak. A nekik adott pénzt feneketlen zsákba szórták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése