2012. október 24., szerda

AZ EURÓPAI UNIÓT A NÉMETEK ÉS A FRANCIÁK NEM VESZIK KOMOLYAN


Kopátsy Sándor               PG                    2012-10-17

AZ EURÓPAI UNIÓT A NÉMETEK ÉS A FRANCIÁK NEM VESZIK KOMOLYAN

Fanyar humorral olvasom a hírt, hogy Németország és Franciaország hallani sem akar arról, hogy a közösség két legnagyobb vállalata egyesüljön. A legnagyobb angol fegyvergyártó, és az óriásrepülőket gyártó, döntően német-francia óriáscég, racionális okokból egyesülni akar. Az egyesülés gazdasági oka, hogy a katonai rendelések előrelátó csökkenése mindkét céget érinti.
Ezt már sem Németország, sem Franciaország nem nézhette tétlenül. Közös a tőkepiac, de nem annyira, hogy őket is érinthesse. A kancellárasszony azonnal felhívta a francia elnököt, hogy ezt már ne engedjék meg. Márpedig amit nem szabad a kis ökröknek, azt ne tiltsák meg Jupiternek. Brüsszel, vagy a tőkepiac parancsolhat mindenkinek, de az EU két szuperhatalmának nem.
A közelmúltban írtam arról, hogy az EU rossz úton jár, ha Németország és Franciaország a közösség szuperhatalom akar lenni. A németek azt szeretnék, ha a közösség német, a franciák pedig, hogy francia volna. Ezzel szemben a Nyugat csak az Egyesült Államok vezetése, és az angol nyelv uralma alatt lehet a Távol-Kelet versenytársa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése