2011. december 15., csütörtök

A hitelminősítők felébredtek

Kopátsy Sándor PG 2011-12-06

A HITELMINŐSÍTŐK FELÉBREDTEK

Három nappal az EU miniszterelnökök válságtanácskozása előtt a hitelminősítők felébredtek. Figyelmeztették az EU négy erős tagját, hogy fontolgatják a leminősítésüket. Végre felmérték, hogy mekkora a veszély, és mekkora a politikai vezetők félelme a visszavonulással járó óriási veszteségektől.

Pedig nem kell nagy szakértelem hozzá, hogy az euró övezet négy mediterrán tagállamának az államadóssága soha nem lesz visszafizethető.

Brüsszelben nagy a felháborodás, hogy éppen most ijesztik meg a pénzpiacot, amikor bátorításra volna szükségük. Elfelejtik, hogy a hitleminősítőknek nem az a feladatuk, nem azért fizetik őket, hogy eltussolják a veszélyt, hanem tárják fel a kockázatot.

Az EU erős tagjait nem azért kell leminősíteni, mert nem tudják visszafizetni az adósságukat, hanem azért, mert politikailag és pénzügyileg bele fognak rokkanni, ha kiderül hogy a több ezermilliárd eurós követelésük a mediterrán országokkal szemben behajthatatlan. Ezt követően pedig több éves stagnálás következik. Ez pedig az EU tagországok, mindenek előtt az euró övezet jelenlegi tagállamait súlyosan fogja érinteni. A reális felmérés azt jelenti, hogy Európa egész nyugati fele a négy volt angol gyarmathoz képest is lelassul, a távol-keletiek pedig elhúznak mellette. A reális kép tehát sokkal szomorúbb, mint amint a leminősítéssel való fenyegetés jelez.

Azt fel sem lehet mérni, hogy milyen politikai következményei lesznek annak, amikor a négy mediterrán ország mindegyikéről kiderül, hogy fizetésképtelen. Ennek nyilvánvalóvá válása az euró övezetből való kilépést, 20-40 százalékos életszínvonal visszaesést fog jelenteni. A lakosságuk már most is zúgolódik, sztrájkol, de még nincsenek erőszakos cselekmények.

Arról nincsen tapasztalat, hogy milyen lesz a reagálás a hitelezők körében. Minden bizonnyal az EU kemény magjához tartozó országok egyhamar nem lesznek újra könnyelmű hitelezők, drágább lesz a hitel. Ez súlyosan fogja érinteni az EU dél-keleti térségének országait, köztük Magyarországot is.

Az euró övezet, a mediterrán országok nélkül, ha kiheverte a válságot, megerősödve tovább működhet. Ki fog derülni, hogy a közös pénz ötlete nem volt rossz, csak a tagság meg nem válogatása volt súlyos hiba. Ezért azonban még öt év múlva is nyögni fognak.

Egyelőre még addig sem jutottak azonban el, hogy erősebb kontrol, nagyobb szigorúság sem lehet elég. Az ugyan hiba volt, hogy az ellenőrző mechanizmus nem volt működőképes, de azon semmi sem lehet képes segíteni, hogy a németeknek meg a görögöknek nem lehet közös pénzük.

Sajnos a brüsszeli vezetés máig nem képes megérteni, hogy Európa nyugati felének közös uniója nemcsak helyes, de az egyetlen járható út. Ez azonban gyorsan nem járható.

Az áruk és a személyek szabad mozgása megoldható, fenntartható, de a szabad munkaerőpiac még nem. A közös valuta és bank azonban elhamarkodott volt. Erre legfeljebb évtizedek múlva kerülhet sor.

Az is baj, hogy a tagországok nyelve eltérő, de ennél sokkal nagyobb, hogy a mentalitásuk is az.

1 megjegyzés:

  1. Dehogynem érti. Viszont az olcsó bérmunkára is igénye van. Meg azt is reméli, hogy olcsó földterületeket tud szerezni.
    Persze, hogy szeparálni fogják a perifériát! De azért amit lehet, még kisajtolnak belöle.
    Az idea az európai népek Uniójáról az önzésen bukott el.

    VálaszTörlés