2011. október 20., csütörtök

A valutahitelek rendezése

Kopátsy Sándor PG 2011-10-17

A VALUTAHITELEK RENDEZÉSE

A nyugati világot súlytó pénzügyi válság előtti években, a pénzügyi kormányzat felelőtlen spekulációja következében, az ország lakossága, és önkormányzatai svájci frankban adósodtak el. A pénzügyi válság két éve alatt egyrészt megszűnt a forint mesterséges felértékeltsége minden valutával szemben, másrészt az euró válságával párhuzamosan jelentősen felértékelődött a svájci frank. Ennek hatására a lakosság, és az önkormányzatok számára a svájci frankban felvett hiteleik terhe elviselhetetlenné vált.

Elvileg a hitelek kockázatát annak kell viselni, aki a hitelt felvette. Az adott esetben azonban a lakosság és az önkormányzatok azért futottak be ilyen tömegesen és mértékben a hitelek csapdájába, mert a kormányzat saját érdekében olyan deformált pénzügyi viszonyokat teremtett, amiben a pénzpiaccal ismerkedő, tapasztalatlan ügyfelek nem lehettek tisztában.

Az ügyfelek tapasztalatlansága nyilvánvaló, hiszen előtte ötven évig nem találkoztak a devizahitelek lehetőségével. Ezért, mind az állam pénzügyi hatóságainak, mind a hitelező bankoknak kötelességük lett volna a kockázatokra figyelmeztetni.

Miért terelte az állam a lakosságot a devizahitelek csapdájába?

Mert ez volt a pénzügyi érdeke.

A magyar állam külföldi és hazai eladósodása érdekében aránytalanul magas kamatot állapított meg. A magyar állampapírokat csak azért vették meg, mert ugyan tisztában voltak a magyar állam pénzügyi erejével, de vonzó volt a gazdaságilag erős államokénál sokkal magasabb kamat. Vagyis az eladósodás feltétele volt a forint magas kamatja, ami lehetetlenné tette a belső forint hitelek igénybevételét.

Ez a tény eleve a devizahitelek felé terelte a gyanútlan ügyfeleket. A forint hitel mesterségesen drága volt, devizahitel pedig mesterségesen olcsó.

Ebben a helyzetben csak azért volt tartható a magas belföldi kamat, ami megölte a belföldi forinthiteleket, mert a lakosság ugyan abnormális nagy kockázattal, de svájci frank hitelekhez juthatott. A lakosságot és az önkormányzatokat egy demokratikusan megválasztott kormány vitte a pénzügyi ellehetetlenülésbe. Ezért remélhetően, néhány ciklusra megbukott az a szoclib politikai erő, ami a saját, vélt érdekében, tönkretette a lakosság millióit, és számos önkormányzatot. Az ilyen részben felelőtlen, részben tudatlanságból fakadó hibákért nem börtönbe kell zárni a felelőseket, hanem le kell leplezni őket, nehogy ismét hatalomra kerülhessenek.

A devizahitelek veszteségét részben a hitelezőknek, részben a hitelt felvevőknek kell megfizetni. A hitelezőkkel való megfizettetés indokoltabb, mert ők nem laikusok, tapasztalatlanok, hiszen többségük olyan nyugati bank leányvállalata, akiknek otthon eszükbe sem jutott, hogy svájci frankban hitelezzék az ügyfeleiket. Igaz, erre nem is volt igény, mert ott a kormányok nem emelték irreális magasságba a belső kamatot, azon is hitelhez juthattak.

A lakosság és az önkormányzatok többségét ugyan ártatlannak tartom, de az sem vezetne jóra, ha a kormányzattól nem kapnának segítséget. A kormányra kerülő párt nem mondhatja azt, hogy nem felelős érte, hiszen nem azzal indult a választáson, hogy a becsapottakat nem védi meg. A Fidesz sem hangsúlyozta a svájci frank hitelek veszélyességét, közöttük is sokan éltek az olcsó hitel lehetőségével, ők is tudatlanok voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése