2011. június 8., szerda

Túlnépesedés

Kopátsy Sándor PD 2011-06-06

TÚLNÉPESEDÉS

Elég volna egyetlen adat annak bizonyítására, hogy a korunk legnagyobb problémája a túlnépesedés. Ezt már sokszor leírtam, de nem találtam megértésre. A múlt heti The Economist egyetlen adatot közöl annak érdekében, hogy ideje volna felébredni.

A tények előtt nemcsak a közvélemény, de a tudósok is vakok.

Jó negyven éve azzal ijesztgetett a tudományos elit, hogy elfogynak a nyersanyagok. Ezért mindennél fontosabb azokkal takarékosodni.

Húsz éve a felmelegedés, a klímaváltozás a vesszőparipájuk.

Annak ellenére, hogy korunk sikereit elsősorban a tudósoknak köszönhetjük, vallom, hogy a tudósok ugyan mindent megváltoztatnak, de a változásoktól betegesen félnek.

Az öregek attól félnek, hogy éhen halnak, a gazdagok, hogy szegények lesznek, a tudósok, hogy a tudásvagyonukat az újítók leamortizálják. Soha nem volt olyan okuk a tudósoknak a félelemre, hogy a tudásukon túllépnek a kollégák. Ezért aztán minden tudós előre akar lépni, de az előrelépőktől fél.

Attól azonban nem élnek a tudósok, hogy az emberiség túlszaporodik. Azt ugyan nem vonják kétségbe, hogy 2050-ben minimum 10 milliárd ember fog élni, szemben a 200 évvel korábbi 1 milliárddal. Arra már nem is gondolnak, hogy fajunk 100 ezer éves történetében összesen 1 milliárdra nőttünk, a legutóbbi 200 évben viszont 9 milliárd lesz a gyarapodásunk.

De az iszonyatos növekedés szinte csak az elmaradt világra korlátozódik.

A leggyorsabban Afrika népessége gyarapodik. Ezen belül is, a pálmát Nigéria fogja elvinni. Ennek az országnak száz éve 10 millió lakosa volt, ma 170, és várhatóan 2050-ben 750 millió lakosa lesz. Hetvenötször több, mint 140 évvel korábban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése