2009. június 15., hétfő

Ne az ellenfelekkel ijesztegess

Kopátsy Sándor PP 2009-06-13

NE AZ ELLENFELEKKEL IJESZTGESS

A legutóbbi választás nem volt elég ahhoz, hogy mind a szocialisták, mind a liberálisok felhagyjanak azzal, hogy a saját programjuk hiányát, a politikai ellenzékükkel ijesztgetésével rémisztgessék. Ha nem ránk szavaztok iszonyú sors vár rátok.
Kezdem az SZDSZ-szel.
Az SZDSZ azt hitte, hogy a fasizmussal való ijesztgetés elég lesz ahhoz, hogy sokan rájuk szavazzanak. Ebben okkal és ok nélkül a lakosság többsége a magyar zsidóság vádló hangját halotta ki. Ezt mindennél jobban bizonyítja, hogy ez a párt lett a vörös posztó még a baloldali szavazók többségében is. Aki nem volt a hívük, az ellenségének tekintette őket.
A magyar zsidóságnak kellene a legjobban tudni, hogy a magyar közvélemény számára a fasizmus nem volt iszonyatos uralom. Ezt jól bizonyítja, hogy a nyilas választóknál sokkal többen természetesnek fogadták, hogy a zsidóság jogait korlátozzák, sőt még azt is, hogy haláltáborokba szállítják őket. A magyar társadalom máig nem gyakorolt önkritikát a zsidósággal szemben elkövetett bűnei miatt. Ez a nem zsidó magyarság történelmi adóssága. Ez azonban nem ad okot arra, hogy a liberális pártban tömörülők ne számolajnak vele.
Az SZDSZ nagyon kiszélesítette ellenfeleinek táborát azzal, hogy a cigánygyűlöletet és az antiszemitizmust erőnek erejével összemosta. Ugyanakkor tétlenül nézte, sőt elsőszámú kezdeményezője volt annak, hogy a cigányságot véglegesen kirekesszék a munkaerőpiacról. Nem állítom, hogy tudatosan, de érdeküknek megfelelőnek tekintették a cigányság katasztrofális munkátlanságát, alapot arra, hogy a cigány ellenességet, fasiszta vádaknak tekinthessék. Nem hiszem el, hogy nem tudták, hogy a közelmúltban felizzott cigányellenességnek van reális alapja: a cigányság egyre nehezebben elviselhető viselkedése, és ez addig tart, amíg nem vonjuk be őket a társadalmi munkamegosztásba. Ennek ellenére az SZDSZ sem tett semmit tettek a foglalkoztatásuk érdekében.
Bármennyire kemény is ez a vád, felvetetőségét igazolja, hogy az EU választások kimenetelét leginkább meghatározó kérdés, mindenek előtt a Jobbik győzelme okának, a cigánykérdést kell tekinteni. Az SZDSZ katasztrofális vereségét és a Jobbik nem várt sikerét a cigánykérdés kezelésében volt az oka. Nem kell nagy politikai jártasság ahhoz, hogy belássuk, az SZDSZ megsemmisülése és a Jobbik győzelme nem történt volna meg, ha a cigányság foglalkoztatása nem omlott volna össze a rendszerváltás során. Márpedig azt a legliberálisabb politikusnak is tudni kellene, hogy hova vezet, ha egy nagyon gyorsan gyarapodó etnikum számára szinte lehetetlenné válik a társadalmi munkamegosztásba való beilleszkedés.
Hiába mutatták a közvélemény kutatások, hogy a cigányság munkanélkülisége nyolcvan szálék felett van, hogy terjed a cigánybűnözés, a lakosság növekvő cigányellenességét fasizmus terjedését, az antiszemitizmussal azonosnak minősítették.
Az SZDSZ tiltakozott az ellen, hogy a cigányság helyzetét felmérjék, hogy el lehessen mondani, hogy a cigányok munkanélkülisége az országos átlag tízszerese, hogy a cigányok tizenöt évvel korábban meghalnak, hogy mennyivel több gyermeket vállalnak. Az meg tabutéma volt, hogy hova fog ez vezetni.
A magyar közgazdasági elit egyetlen pártban sem olyan sűrű mint az SZDSZ-ben, mégsem akadt egyetlen közülük, aki kimondta volna, hogy a cigánykérdés megoldásának egyetlen módja van, a munkaalkalom teremtés, hogy egy munkapiacról kizárt etnikumnak szükségszerűen olyan lesz a viselkedése, amilyen lett a rendszerváltás óta a magyar cigányságé.
Az SZDSZ most kapkod, de nyomát sem látom, hogy önkritikát gyakorolna. A magyar társadalom a hibás, hogy nem értette meg őket. Hogy ők nem értették meg a magyar társadalmat, fel sem vetődik.
Az MSZP szereplése.
Az ország jövője számára sokkal nagyobb jelentősége van az MSZP leértékelődésének. Egyelőre itt is messze vannak az önvizsgálattól. Egyelőre a Fideszt hibáztatják a Jobbik sikeréért.
Az MSZP a harmadik választási ciklus végén is folytatja az ellenféltől, mindenek előtt Orbán Viktortól való félelemkeltés politikáját. Nem a saját feladataival foglalkozik, hanem arra koncentrál, hogy féljenek a Fidesz győzelmétől. Azt a tény, hogy a Fidesz áll a hatalom kapujában, azzal igyekszik nagyítani, hogy a Fidesznek köszönhetően, megjelent a nyílt fasizmus a Jobbik is.
Nyoma sincs a felismerésnek, hogy az MSZP-t nem a Fidesz győzte le, hanem Gyurcsány. Őt a párt liberális szárnya, az SZDSZ-szel szövetkezve, azért vette elő a kalapból, hogy őket a Fidesszel szemben csak az mentheti meg, ha nekik is lesz Orbánhoz hasonló vezérük. Ez a döntés hozta maga után a párt stabil szavazóbázisának szétverését. Az MSZP vezető garnitúrájának nem volt annyi esze, és politikai tapasztalta, hogy vezérségben nem lehet a közép-jobbal versenyezni. A baloldalnak nem vezérrel, hanem a foglalkoztatáspolitikával, a társadalom alsó harmadának felemelésével lehetett volna többséget szerezni.
Furcsa módon, a baloldal szavazótábora is vezérre vágyik, pedig neki a szürke hétköznapok embereire volna szükségük. A közép-jobbot nem lehet romantikával, hazafisággal legyőzni.
Azt talán csak az utókor fogja egyszer leleplezni, hogy az MSZP miért kötötte a szekerét a liberálisokhoz már akkor is, amikor kétharmados többséggel rendelkezett. Az SZDSZ-szel való szövetség azért hozta magával a súlyvesztést. A baloldal és a liberálisok szövetsége csak a fasiszta időkben volt indokolt. Akkor azonban nem éltek vele. Amióta ez a szövetség mindkét oldalon önpusztító, makacsul ragaszkodnak hozzá. Azt, hogy erre volt valami külső kényszerítő erő, bizonyíték, hogy ennek az MDF élén, Antall József is szolgai módon engedelmeskedett. Ezt ette Horn Gyula, majd Gyurcsány Ferenc is. Horn még éppen csak belebukott, de Gyurcsány estében a párt is összeroppant.
Az MSZP számára addig nincs felállás, amíg tudatára nem ébred, hogy a baloldal nem az erősek, a versenyállók liberalizmus igényének kielégítésre, hanem a gyengék támogatására épülhet. Ennek azonban egyelőre nyoma sincs.
Az EU választás eredménye nem a jobboldal felemelkedéséből, hanem abból fakad, hogy húsz éve, Európa nyugati felén nálunk a legalacsonyabb a foglalkoztatás, és ennek terhét szinte teljesen a táradalom alsó harmada, ezen belül is a cigányság viseli. Márpedig a jelenkori demokráciának alapja, hogy az alsó harmada is minél inkább munkával tartsa el magát. Ezt a követelményt a baloldalnak kellett volna felvállalni, helyette a liberális politikai uszályába került.
Az MSZP addig nem fog a padlóról felállni, amíg nem a munkahelyteremtés lesz az elsődleges célja. Ehhez csak az ad esélyt, hogy már nincs az SZDSZ, amelyik irányítsa. A párt vezetésében hátrébb kell szorítani a liberális szárnyat, félre kell állítani azokat, akik a pártban az SZDSZ vonalát képviselték. Ettől még nagyon messze vannak, még mindig azok értékelik a választási vereség okát, akik ebbe a vereségbe kormányozták a pártot. Még egy halvány önkritikát sem gyakoroltak, hanem a Fideszt teszik azért felelőssé, hogy őket elhagyták a szavazóik. A jobbik ugyanis éppen azokban a körzetekben volt a legerősebb, amelyekben az előző választáson még a szocialisták győztek.
A Jobbik szerepe.
A Jobbik veszélyességét is hamisan tálalják. Az ugyan szomorú, hogy a Jobbik hétszer annyi szavazatot kapott, mint az SZDSZ, és a megyék harmadában többet, min a szocialisták, de fele ennyis szavazat birtokában is erősebb volna a Jobbik, ha a többséget csak velük érné el a Fidesz. Ha a Fidesz a következő választáson kétharmadnál több mandátumot szerez, nem kell félni a Jobbiktól.
Ráadásul, a Jobbik előretörésétől pozitív eredményt is várok. Felhívta a cigánykérdés fontosságára a figyelmet. A rendszerváltás óta ugyanis a magyar társadalmat nem fenyegeti nagyobb veszély a cigánykérdés elhanyagolásánál. A húsz éve a munkaerőpiacról kiszorított cigányság ugyanis egyrészt erkölcsileg egyre mélyebbre süllyed, másrészt nagyon gyorsan szaporodik. Ennek a negatív hatásával a magyar társadalom egyre nagyobb többsége tisztában van, de a liberálisok és a szocialisták azonban nem hajlandók tudomásul venni. Azt akarják a közvéleménnyel elhitetni, hogy a cigányság munkátlan eltartása megoldás, és csak a fasiszta elemek fújják fel, hogy baj van.
Ha a Jobbik nem lépi át a parlamenti küszöböt, továbbra sem néztek volna szembe a cigányság problémájával.
Szomorú, hogy a cigányság viselkedését faji okokkal magyarázza nemcsak a Jobbik, de a közvélemény egyre nagyobb hányada, de nagyobb hiba, ha a baloldali pártok nem látják ennek a vélemények a tényleges indokát.
Mivel a következő két ciklusban aligha lehet más kormányon, mint a Fidesz, csak abban bízhatunk, hogy a Jobbik népszerűsége is arra kényszeríti, hogy a cigányság számára munkaalkalmat teremtsen. Ezt húsz évig hiába vártuk a baloldaltól és a liberálisoktól, csak a Fideszben bízhatunk.
Nem nehéz belátni, hogy a Jobbik ellen csak a Fidesznek lehet sikere. Nem a Jobbikat kell fasisztázni, hanem a cigányoknak kell munkát biztosítani. Ez pedig liberális gazdaságpolitikával nem megy. Ha megteszi, örülhetünk ennek a választási eredménynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése